Keresztény szórakoztatás

“Jézus sajnálta a bűnösöket, kérlelte őket, bánkódva sóhajtott felettük,  figyelmeztette őket, és sírt értük; de soha nem akarta szórakoztatni őket!” (C.H.Spurgeon)

Ma reggel elém került a neten egy videó, mégpedig az egyes keresztény körök által “imádott” Hillsong Church legutóbbi, 2015. karácsonyi MŰSORÁRÓL. Igen, műsoráról, mert amit láttam, az nem volt több, mint egy szórakoztató műsör – és akkor a legfinomabban fogalmaztam. Egy látványos show, egy olyan kabaré, amely bármely világi színpadon szép elismeréseket arathatna. Íme:

https://www.dropbox.com/s/ezx2zdmaf3sulcl/Silent%20Night%20%20%20Hillsong%20Church%20London%20%20%20Hillsong%20Carols%202014720P.mp4?dl=0

 

Nos, hiszem, hogy a céljuk jó, mégpedig az, hogy megnyerjék a világot. Ám ehhez eszközül olyan dolgokat használnak, melyek – hitem és tapasztalatom szerint – leginkább csak hamis megtérést eredményeznek.

 

De nem azt mondta-e Pál a Római levélben, hogy

Róm 12:2 És ne szabjátok magatokat e világhoz, hanem változzatok el a ti elméteknek megújulása által, hogy megvizsgáljátok, mi az Istennek jó, kedves és tökéletes akarata.

 

Amit Károli “ne szabjátok” kifejezéssel fordított, az a görögben a szüszkhématidzó:

G4964 συσχηματίζω (szüszkhématidzó)
1) hasonlóan alakít, ugyanarra a mintára formál
2) passzív alak: alkalmazkodik, hozzáidomul vmihez

 

Pál tehát kifejezetten arra szólít fel minket, hogy ne idomuljunk a világhoz, ne alakítsuk magunkat a világhoz hasonlóra, ne formáljuk magunkat világi mintára.

 

Meggyőződésem, korábban éveken ezt láttam is, hogy nincs valódi megtérés a szórakoztató programok hatására, csupán érzelmi felbuzdulás, mely meggyőződés nélküli.  Ez az én személyes véleményem.

 

Megnéztem még néhány, a témához kapcsolódó bejegyzést.

 

Elsősorban Spurgeon írása tetszett, este el is olvastam a gyerekeknek:

A bárányokat legeltessük, vagy a kecskéket szórakoztassuk? (Feeding Sheep or Amusing Goats? by C.H. Spurgeon)

 

És még egy-két, a témába vágó post:

http://www.gty.org/resources/sermons/90-377/SpiritFilled-Music?q=Spirit+filled+music

 

http://eletjel.blogspot.hu/2010/01/kereszteny-szorakoztatas.html

 

Valamint:

http://www.charismanews.com/opinion/in-the-line-of-fire/54382-hillsong-silent-night-and-the-danger-of-judging-by-outward-appearance

 

és:

 

 

 

 

 

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.